Appelcake uit de wonderpan

Ongeveer een jaar geleden kocht ik een mini-wonderpan met een doorsnede van maar 18 cm. Een heel simpel modelletje zonder binnenpan, maar wel met ventilatieschuifje en kijkgaatje. Hoe geinig is het wanneer je in een oud kookschrift dan een passend recept vindt!

Het handgeschreven kookboek is afkomstig van Hendrikje Rodenhuis, zij doorliep in 1927 de Rotterdamsche Huishoudschool. Haar kookboek staat boordevol recepten voor koek, taarten en cakes. Verschillende speciaal voor de wonderpan, zoals deze:


Appelcake in de wonderpan met middellijn van 18 cM.

75 gram boter of margarine, 100 gr suiker, 1 ei, 150 gr zelfrijzend bakmeel, zout, plm 1 dL melk, 2 zachtzure handappelen

Beboter de wonderpan en bestrooi deze met bloem. Roer de boter met de suiker zacht. Voeg het ei toe en roer dit er goed doorheen. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en meng dit door het deeg. Schenk bij kleine hoeveelheden de melk erbij, totdat een soepel deeg is ontstaan. Schil en snipper de appelen. Doe het deeg en de gesnipperde appelen laag om laag in de wonderpan. Zorg ervoor, dat de onderste en de bovenste laag uit deeg bestaat. Plaats de wonderpan met het bijbehorende plaatje op een klein vuur. Houd de gaatjes 3/4 uur open en vervolgens ongeveer een 1/2 uur dicht. Laat de cake wat afkoelen, alvorens hem uit de vorm te halen. Bestrooi de afgekoelde cake met wat poedersuiker.

't Was even puzzelen met baktijd en de grootte van de vlam. De eerste keer ging het veel te snel. Toen de cake gaar was, bleek de onderkant bijna zwartgeblakerd... maar zonder korst evengoed een lekker cakeje. De tweede keer ging het beter, maar 't blijft opletten met zo'n kleine vorm. Voor je het weet is de korst bijna verbrand en de cake amper gaar. Oplossing: betere sudderplaat eronder en een kortere baktijd (30 min. met ventilatie en 20 min. zonder)

Voor een 'normale' wonderpan kan het recept verdubbeld worden. De werkwijze is hetzelfde. Voor het gemak hier het recept voor een
Appelcake in de wonderpan met middellijn van 26 - 28 cm

150 gram boter of margarine, 200 gram suiker, 2 eieren, 300 gram zelfrijzend bakmeel, zout, plm 2 dl melk, 3 grote of 4 kleine zachtzure handappelen.

Wanneer je wel van een beetje pit houdt of alleen zoete handappels hebt, kun je wat verse kruiden door de gesnipperde appel mengen. Een klein theelepeltje fijngehakte salie en een lepeltje rozemarijn geven de cake een diepere smaak. Bij hartige recepten is de combinatie appel en salie een klassieker, maar ook in zoete gerechten pakt het verrassend goed uit. Let wel een beetje op met salie, het heeft een overheersende neiging.



Reacties

Populaire posts