Dubbele pindakoekjes met chocopasta

Sommige kookboekjes zijn een lust voor het oog, alleen al om de eenvoud van de illustraties. In dit geval om de aandacht van de jonge, onervaren kookster te trekken. Om haar toekomstige gezin van een goede maaltijd te kunnen voorzien, werd dit boekje gebruikt tijdens de lessen van de landbouwschool.


Tot zo'n 100 jaar geleden was het volgen van voorgezet onderwijs maar voor weinigen weggelegd. Na de lagere school ging je aan het werk en leerde je het vak of ambacht van je leermeester. Met de opkomst van de industrialisatie in Nederland kwam er echter meer vraag naar geschoolde arbeidskrachten. Het volgen van een beroepsopleiding gaf mogelijkheden om omhoog te klimmen op de maatschappelijke ladder. Tenminste, in de grotere steden. Op het platteland bleef het onderwijs voor de lagere klasse minder toegankelijk.Vaak werden er in de winter cursussen gegeven, omdat er dan op de boerderij toch weinig te doen was. Er was vooral vraag naar praktijkonderwijs, veel ouders vonden de theoretische vakken gericht op algemene kennis maar tijdverspilling. Hoger onderwijs voor meisjes uit lagere sociale klassen was ondenkbaar. Er was uberhaupt een behoorlijke discriminatie in het onderwijs voor jongens en dat voor meisjes. De vrouw had een andere positie in de maatschappij in te nemen dan de man. Bovendien heerste er eeuwenlang de opvatting dat de vrouw over minder intellectuele vermogens beschikte. 
De 'gewone' meisjes van het platteland leerden in een tweejarige cursus alles wat betrekking heeft op de huishouding: koken, wassen strijken en overig huishoudelijk werk. Voor de meisjes uit het lager landbouwonderwijs kwam in 1957 dit boekje op de markt:


"Met zorg gekookt... met smaak gegeten. 
KOOKBOEKJE ten behoeve van onervaren kooksters"

VOORWOORD
Daar ons uit mededelingen van leerkrachten bij het landbouwonderwijs bleek, dat het in veel scholen gebruikte kookboek "Kort en Bondig"(Bibliotheek voor de Huisvrouw op het Platteland) door leerlingen van de primaire klassen wat moeilijk gevonden wordt, hebben wij besloten dit nieuwe boekje samen te stellen. Het geeft evenals "Kort en Bondig"korte inleidingen voor elke receptengroep, doch is eenvoudiger gehouden, terwijl de omschrijving van de werkwijze geheel op jonge onervaren leerlingen is ingesteld. Ook maken de illustraties van Alice Textor het boekje voor hen wat aantrekkelijker. Hopenlijk zal dit boekje in een behoefte voorzien en zullen vele jonge kooksters er profijt van hebben

De samenstelster, C.L.W Rakhorst-Schokkenkamp


'Zuinigheid, reinheid, practisch denken' zijn de voornaamste doelen voor de toekomstige huisvrouw. Je diende je tijd vooral nuttig te besteden. Gelukkig is er ook ruimte gemaakt voor enkele recepten voor Gebak en Versnaperingen. Ik koos hieruit een recept voor

Pindakoekjes
Wat er in komt: 300 g bloem, 180 g boter, 100 g donkerbruine suiker, 2 eetlepels pindakaas, 
iets zout

Hoe je werken moet: 1. Boter het bakblik dun in. 
2. Was de handen.
3. Kneed alle grondstoffen tot een soepel deeg.
4. Druk dit dun uit op het bakblik.
5. Bak het niet te vlug lichtbruin en gaar.
6. Snijd er direct vierkantjes van en leg deze plat neer.

Het leek me leuk om dit recept te gebruiken voor gevulde pindakoekjes. Het deeg liet ik ruim 1 uur rusten in de koelkast, dat verwerkt wat gemakkelijker. Dan het deeg op een bebloemd werkvlak uitrollen tot een dikte van zo'n 4 mm. Met een steker ronde koekjes maken en deze met 1cm tussenruimte op de bakplaat leggen. De oven voorverwarmen op 175 C en de koekjes in 10 - 15 minuten lichtbruin bakken. Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster.

Pindakaas en chocolade, het is een bekende gouden match. Ik gebruikte heel simpel chocopasta om de pindakoekjes te vullen. Besmeer de onderzijde van 1 koekje royaal met chocopasta en druk een 2e koekje op de andere kant. En dan zijn ze ineens helemaal hip, deze chocolate peanut cookies!

Reacties

Populaire posts