Koken in 10 minuten: Uiensoep

Je zou kunnen denken dat snel en makkelijk koken juist een trend van ónze tijd is, maar dat blijkt toch niet het geval. Koken in 10 minuten of de Aanpassing aan het Rhythme van onze Tijd is een vlot geschreven boekje van voedselwetenschapper Edouard de Pomiane. 

"Dit boek draag ik op aan Mevrouw X
van wie ik tien minuten vriendelijke
aandacht vraag."


Edouard de Pomiane (1875-1964), van eenvoudige Poolse komaf, emigreerde met zijn ouders naar Frankrijk. Na zijn studie ging Edouard als arts werken en doceren aan het Pasteur Instituut. Zo rond 1930 schreef dhr. Pomiane verschillende kookboeken, waaronder La Cuisine en dix minutes. Populair werd het, 't werd vele malen vertaald en herdrukt. In 1948 voor het eerst in Nederland uitgegeven en goed ontvangen, zo blijkt uit de Volkskrant ('49):


Zijn schrijfstijl is simpel, humoristisch en direct. Over het bereiden van groenten bijvoorbeeld: 'Gaat u vooral niet amuseren met het koken van groenten; dat zult u in die korte tijd nooit klaarspelen.' Veel van wat kant-en-klaar verkocht wordt, prijst hij aan om te gebruiken, zoals doperwtjes uit blik, voorgekookte aardappelen en zuurkool. Toch weet Edouard de Pomaine met zijn vereenvoudigde kookstijl smaakvolle gerechten te presenteren, een doorbraak in de tijd van de pompeuze Franse keuken.

bron: Janine Niepce/Roger-Viollet

Kan men in tien minuten een goede soep maken? Inderdaad, wanneer men zich maar aan een bepaald aantal "formules" houdt. Vooraf beschreef de chefkok al een aantal handigheidjes, om zo min mogelijk tijd te verspillen. Zoals het onmiddellijk opzetten van een halve liter water. Zodra het water kookt, gaan de 10 minuten kooktijd in.



Aan de slag dus! Allereerst water opzetten, ingrediënten verzamelen, snijplank en mes paraat. Voor een snelle

Uiensoep
Snij een grote ui in kleine stukken. Bruin boter in een koekepan, doe er vervolgens de gesneden ui in, en bak deze op vol gas vlug donkerbruin. Voeg er een theelepel bloem bij, die er flink doorheen wordt geroerd, vervolgens wat water, dan nog wat warm water, tot een halve liter. Alles gaat nu weer in de pan, waarin het acht minuten moet doorkoken. De soep wordt afgemaakt met peper en zout en voor het opdienen over, met Parmesaanse kaas bestrooide, sneetjes brood gegoten.



Nog smaakvoller wordt de soep wanneer je in plaats van water bouillon gebruikt. Juist ja, de Hauser bouillon die tegenwoordig standaard in de koelkast staat. Verder deed ik nog een scheutje witte wijn door de soep. Een restje uit een geopende fles, omdat 't zo lekker is. De geraspte Parmezaan maakt het af!


Reacties

Populaire posts