V(l)ier de zomer!

Altijd op 't juiste moment, wanneer het bijna zomer is, laat de vlier haar bloesem zien. Vlierbloesemlimonade is namelijk een perfect drankje voor zomerse dagen! Het leuke van deze struik is, dat-ie overal gedijt en kan uitgroeien tot een enorme bosschage. Ook wanneer je 'm niet in de tuin hebt staan, kun je de bloesem vrij gemakkelijk vinden wanneer je een klein tochtje maakt in de omgeving. Een cadeautje uit de natuur, want je kunt de geurige bloesem, of later de bessen, verwerken tot heerlijke dranken, jams, in een kruidige azijn... Ja, de schermen zijn zelfs te gebruiken in pannenkoekenbeslag en muffins!
Ria Loohuizen schreef dit leuke boekje: "Vlier in de fles". Het boekje is nieuw niet meer te verkrijgen, maar tweedehands kun je 'm nog wel vinden. Ze vertelt er over de medicinale en culinaire historie, incl. allerlei verrassende recepten. Haar favoriete recept voor limonadesiroop is de 'koude' methode. Mijn versie lijkt daar wel op. Pluk gave bloesemschermen, waarvan de roomgele stampers helemaal open zijn. Kijk ze goed na op rommel en ongedierte. Verwijder blad en de dikke stelen. Zet de schermen in een emmer en vul aan met 2 - 3 liter water, zodat de schermen net onder water staan. Dek af en laat 2 dagen staan, in een kelder of bijkeuken of zo. Zeef dan het water door een neteldoek of erg fijne zeef. Voeg per liter water, 0,5 - 1 kg suiker en 20 gram citroenzuur toe. Verwarm het vlierbloesemwater tot de suiker gesmolten is, niet laten koken! Schenk de siroop in schoongemaakte en uitgekookte flessen, dop er direct opdraaien. Wanneer 1 kg suiker per liter gebruikt is, is de siroop in ieder geval 2 jaar houdbaar, koel en donker bewaard. Persoonlijk vind ik 0,5 kg suiker per liter water al zoet genoeg. Bedenk dat de siroop dan misschien korter houdbaar is, maar mijn siroop is steeds goed gebleven.
De siroop kun je aanlengen tot limonade, met ijskoud water. De verhouding is een kwestie van smaak. Hoe meer suiker in de siroop, des te meer je kunt aanlengen, 1:7 - 1:5. Ik heb zojuist weer een kan met limonade in de koelkast gezet. Heerlijk wanneer de kinderen vanmiddag uit school thuiskomen! 

Een tip voor een feestelijke cocktail: schenk een laag siroop in een champagneglas, vul het glas ruim over de helft met Prosecco, voeg er wat muntblaadjes en een stukje citroenschil aan toe. Schenk er tenslotte wat ijskoud bruisend mineraalwater bij. Eventueel nog wat gecrunchde ijsklontjes. Genieten!


Reacties

Populaire posts