Flensjestaart



Vandaag opnieuw een bakdag. Het is precies 40 dagen na kerst, in de katholieke kerk is dit de dag waarop Maria Lichtmis wordt gevierd. Een gedachtenis aan het feit dat Jozef en Maria hun kindje Jezus toonden in de tempel. De benaming Lichtmis grijpt terug op het feit dat in de vroege Roomskatholieke kerk lichtprocessies werden gehouden. Het nieuwe Leven wat Mária ter wereld bracht kreeg hierbij de aandacht.
Traditiegetrouw worden er pannenkoeken gegeten op deze dag. Dit jaar kan dit bijvoorbeeld tijdens een Maria-Lichtmis-Wintertocht langs de kerken van Eenum, Leermens, Zeerijp en ‘t Zandt.

de Jacobuskerk te Zeerijp   bron: wikipedia

Pannenkoeken en Maria Lichtmis? Op het eerste gezicht een wat vreemde combinatie. De verklaring hiervoor betreft een heel praktische gewoonte. Het heeft namelijk te maken met het verlopen en opnieuw aangaan van dienstverbanden bij herenboeren en huishoudingen met personeel. Er waren hiervoor 2 wisseldagen: 11 november (Sint Maarten) en 2 februari (Maria-Lichtmis). Op de avonden van deze wisseldagen werden er pannenkoeken gegeten. Ik schreef al eens eerder over de contracten van het dienstpersoneel. Tevens was het het startsein voor ‘de grote schoonmaak’. Die schoonmaakwoede woedde elk voorjaar tot aan Pasen. Alles werd omgekeerd, uitgeboend, gewreven, gelucht, gezeemd en gewit; tot groot verdriet van de kinderen des huizes, zij werden voortdurend door hun ijverige moeders naar buiten gejaagd.

Die schoonmaakkoorts ervaren ijverige huisvrouwen tegenwoordig meestal alleen nog op de eerste, voorzichtig zonnige voorjaarsdagen. Kasten uitsoppen en gordijnen wassen... ramen zemen, daarna houdt het meestal eerst weer op. In onze comfortabele huizen is het huishouden een stuk minder zwaar geworden, gelukkig. Het pannenkoeken eten, ja.. dat houden we erin! Voor vandaag maakte ik een heuse flensjestaart, naar  recept van “M o n o g r a m” Zelfrijzend Bakmeel, een product van firma B. Van der Sluys, te Rotterdam-Amsterdam, 1931:

Flensjes (ongeveer 12 stuks)
125 gram Monogram bakmeel, 2 eieren, 1/2 liter melk, 3 gram zout, 80 gram boter
Roer de eieren met het Monogram bakmeel; voeg langzaam de lauwwarme melk toe, onder voortdurend roeren. Laat het beslag een oogenblik staan bak er daarna zeer dunnen lichtbruine flensjes van. Dek de reeds gebakken flensjes toe, opdat ze luchtig blijven. Men kan 1 ei laten vervallen en gebruike dan slechts 100 gram bakmeel.

Flensjestaart
Nadat de flensjes op bekende wijze zijn gebakken legt men ze op een ronde schaal of schotel, laag voor laag bestreken met jam, of met roomvla van “Monogram” Custardpoeder bereid. Snijd de taart daarna in punten.


Reacties

Populaire posts