Cake met karnemelk

Sinds de oudheid wordt baking soda gebruikt in de huishouding en in de keuken. De Egyptenaren gebruikten het al: als schoonmaakmiddel, waterontharder en om te conserveren en te mummificeren. Het natriumbicarbonaat bevindt zich in natron, een mineraal wat ontstaat door verdamping van water aan de rand van grote zoutmeren.
Napoleon XVI schreef in 1783 een wedstrijd uit om natriumbicarbonaat op een synthetische manier te winnen uit het natron-mineraal. Wetenschapper Nicolas Leblanc kwam met zo'n uitvinding en er ontstaan in Frankrijk veel sodafabrieken.


Halverwege de 19e eeuw komt in Amerika de productie en het gebruik van baking soda op gang. John Dwight produceert en verkoopt het samen met zijn zwager Austin Church onder de naam Dwight's cow brand Soda
In 1865 richt Church met zijn zonen een eigen company op: Arm & Hammer. Hij richt zich meer op de verkoop voor huishoudelijk gebruik. Dwight daarentegen kiest als trademark een afbeelding van een Jersey koe, een verwijzing naar de 'zure melk' als benodigd ingrediënt om gebak te laten rijzen. Na zo'n dertig jaar fuseren de zwagers, nog steeds is de baking soda van Arm & Hammer alom verkrijgbaar.


Na de tweede wereldoorlog ontdekt men dat uit het mineraal trona op een chemische manier baking soda gewonnen kan worden, deze effectieve manier vervangt al snel de leblanc-methode. Het ontstaan van bakpoeder en baking soda vergemakkelijken het leven van de (thuis)bakker enorm. Het inkloppen van lucht is niet langer de enige methode om gebak te laten rijzen.

De cake die ik vandaag maakte, is het resultaat van zero waste rondje. Op het aanrecht verscheen: een bakje blauwe bessen, een appel met een plekje en een restje karnemelk. Door onze productieve kippen hebben we steeds een overvloed aan eieren, waar ik wel van af wil. Op een kladje had ik ooit eens een makkelijk cakerecept geschreven, deze komt nu goed van pas. Niet boter of eieren luchtig kloppen, maar kort een beslag mixen en hopla.. de oven in!

Cake met bosbessen, appel en walnoot

125 gr zachte roomboter, 225 gr zelfrijzend bakmeel, 150 gr basterdsuiker, 2 eieren, 125 ml karnemelk, 1 kleine theel. baking soda, snufje zout, bosbessen, appel en handvol walnoten, scheutje rum, bakvorm met doorsnede 24 cm

Verwarm de oven voor op 160 °C. Begin met het in partjes snijden van de appel, marineer ze met een beetje rum. Vet de bakvorm in, bestuif met bloem. Het maken van het beslag stelt niets voor: zeef het bakmeel met baking soda en het zout. Doe de karnemelk, boter (in blokjes), eieren in een grote kom. Voeg hierbij het meel en de suiker en mix het kort door elkaar, totdat alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Schenk het beslag in de vorm, strijk glad. Verdeel de appelpartjes, bosbessen en de walnoten over het beslag en schuif  de cake dan zo snel mogelijk in de oven. Na ca. 45 minuten is de cake gaar, controleer dit zo nodig met een satéprikker.  


Het extra toevoegen van baking soda zorgt voor een zachtere structuur. Karnemelk is natuurlijk zuur, door de baking soda wordt de zuurgraad verlaagd. Er ontstaat hierdoor een minder stevige glutenverbinding, wat een smeuïger kruim oplevert. Een ander voordeel is dat de cake mooier bruin kleurt, zoals ook wel te zien is. Met de zomeroogst in het verschiet, heb ik al andere fruitcombinaties in gedachten!


Reacties

Populaire posts