Poffert ‘tutti frutti’

 

Soms heb ik gewoon zin in poffert. De basis is zoals de Groningers ‘m vanouds maken, uit Het Nieuwe Kookboek van de Groninger Kook- en Huishoudschool:

Poffert (3 à 4 pers.)
100 gr. tarwebloem, 100 gr. boekweitenmeel, 1 ei, ongeveer 2 dL. lauwe melk, 6 gr. bakpoeder, 5 gr. zout, 100 gr. krenten en sultanem, een weinig reuzel of boter.

Wrijf een warme-puddingvorm (ook het deksel) in met boter, bestrooi hem met paneermeel. Doe de bloem met het boekweitenmeel en het bakpoeder, alle drie droog, goed dooreengemengd, in een kom, maak in het midden een kuiltje, breek hierin her ei, voeg het zout en een gedeelte der melk toe en roer, van uit het kuiltje beginnend, het omringende meel bij de vloeistof. Vermeng daarna alles tot een gelijke massa zonder kluitjes, en klop het deeg even flink. Roer dan de rest der melk en de gewasschen en gedroogde krenten en rozijnen er door. Giet het deeg dadelijk over in den geprepareerden vorm, plaats deze in een pan met kokend water en kook den pudding zachtjes ± 2 uur. Zorg, dat het water een paar vingers breed onder den sluitingsrand van den vorm staat. Vul het verdampende water af en toe bij. Neem, als de trommelkoek gaar is, het deksel er af en zet hem even in den oven, om van de kanten wat los te trekken. (Onderzoek of de trommelkoek gaar is, door er in het midden met een lardeer- of breinaald in te steken, die er dan droog weer uit moet komen). Keer hem op een verwarmd bord. Geef er stroop of boter en suiker bij.

In november valt er volop te genieten van een nieuwe lading noten en vruchten. Een deel van de pruimen- en appeloogst had ik gedroogd in mijn droogapparaatje. Nu het steeds zo ‘diezig’ is buiten, wakkert bij mij de behoefte naar ‘slow cooking’ weer aan. De poffert die ik deze keer maak, wordt rijk gevuld met allerhande vruchten:


Poffert ‘Tutti Frutti’
100 gr bloem, 100 gr boekweitmeel, 6 gr bakpoeder, 200 ml melk, 1 ei, snufje zout, 20 ml honing, 2 theel. speculaaskruiden, geraspte citroenschil, 150 gr gewelde vruchten (mix van rozijnen, 
gedroogde pruimen, gedroogde appel, krenten, geconfijte aardbei, geconfijte sucade en
sinaasappel) 50 gr grof gehakte walnoot

De werkwijze voor het beslag is als het bovenstaande. Ik gebruikte in plaats van een pofferttrommel een klein wonderpannetje, daar past precies deze hoeveelheid in. (30 min op klein vlammetje met ventilatie, dan nog 20 minuten zonder ventilatie) Au-bain-marie gaart een poffert zo’n 1 tot 2 uur, afhankelijk van grootte van de vorm. Test met een prikker of-ie gaar is, anders nog even terugzetten. Voor een grotere vorm (standaardmaat van 1 liter) ‘t recept verdubbelen dus.


Zelf fruit drogen is trouwens helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. Appels lenen zich er goed voor: dat gaat heel gemakkelijk in de oven. Ook citrusfruit kun je op deze manier conserveren, zodat je ze altijd onder handbereik hebt. Gedroogde, fijngeraspte of vermalen citroenschil is heel handig wanneer je regelmatig cakes of biscuit bakt.

Het overgebleven restje poffert eet men traditiegetrouw de volgende dag -koud- bij de koffie, met boter en bruine suiker erop.



Reacties

Populaire posts