Hauser bouillon

Voor mij ligt een kookboek uit de zestiger jaren van de vorige eeuw: Het Gayelord Hauser’s Kookboek, voor Nederland bewerkt door Riek Lotgering-Hillebrand. Gayelord Hauser (1895-1984) ontdekt op jonge leeftijd ‘de kracht van gezond eten’ wanneer hij geneest van tuberculose door een streng dieet van groenten, vruchtensappen en kruidengeneesmiddelen. In een Zwitsers kuuroord ervaart hij de heilzame werking ervan, tot ieders verbazing geneest hij volledig van tuberculose. Deze infectieziekte was een eeuw geleden niet ongevaarlijk en kende soms een dodelijke afloop. Eenmaal terug in Amerika verdiept Gayelord zich in de natuurvoedingsleer. Hij richt een kantoor op en promoot een gezonde leefwijze. In de early thirties krijgt hij veel aanhang van Hollywood acteurs/actrices. Schoonheid is maakbaar, vindt Gayelord, en een goed voedingspatroon levert je zomaar een levensverlenging van 10% op. Zijn motto: Blijf jong, Leef lang!
Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van veel groente en fruit, rauw of zo kort mogelijk gekookt. Als aanvulling prijst Gayelord Hauser deze 5 wonderfoods aan: yoghurt, biergist, magere melkpoeder, tarwekiemen en melassesiroop. Tot op de dag van vandaag zijn reformartikelen onder de merknaam ‘Hauser’ te koop. Eigenlijk liep die Hauser zijn tijd ver vooruit..


Het opnemen van vitaminen, mineralen en eiwitten door het lichaam is natuurlijk erg belangrijk. Het zou goed zijn vóór elke maaltijd een glas te drinken van iets rauws of iets zuurs. Vruchten- of groentesap. Of yoghurt bijvoorbeeld. Of een kopje "Hauser"-bouillon.

Kort koken en het bewaren en hergebruiken van kooknat, komt in het kookboek herhaaldelijk naar voren. In kookvocht van groenten blijven belangrijke voedingstoffen achter, zoals zouten en vitaminen. Doodzonde dus om ze weg te gooien! Hauser adviseert om groenten kort en met zo min mogelijk water te koken. Kookvocht spoel je niet door de gootsteen, maar kan worden opgevangen en bewaard worden in een pot. Een weckpot voor dit doel kan standaard in je koelkast staan. Een soep of saus wordt veel smakelijker én gezonder wanneer je ‘t kookvocht hergebruikt. Ook een weckpot "Hauser"-bouillon blijkt onmisbaar in iedere keuken. Zelfs bij het bakken van brood kun je gebruik maken van deze bouillon. Super veelzijdig dus.


Een stukje ter promotie, van Hausers eigen hand: 'Drink er zoveel van als mogelijk is, zeker als u dieet houdt of de zevendaagse schoonmaakkuur volgt, waarover ik in "Blijf jong leef lang" spreek. "Hauser"-bouillon is arm aan calorieën, alkalisch en bevorderlijk voor een goede spijsvertering, wanneer deze aan het begin van de maaltijd wordt genomen.'
'Neem voor elk recept waarin vloeistof moet worden gebruikt (bouillon of water) "Hauser"-bouillon of opgezameld groentenat. Kortom, men kan geld besparen en het voedsel verbeteren door steeds te zorgen voor twee flessen of glazen met "Hauser"-bouillon, op een koude plaats en voor het gebruik gereed.


Hier is het recept voor:
"Hauser"-bouillon

Plm. 150 g klein gesneden wortelen, 150 g fijngesneden selderij, steel en blad, 175 g fijngesneden spinazie, 1 eetlepel fijngeknipte peterselie, 1 grote ui (fijngesneden), 1 volle theelepel zout, 1 l water

Laat al de groenten met het koude water op klein vuur langzaam aan de kook komen en een 1/2 uur zachtjes trekken. Neem de pan van het vuur (of draai het gas uit), voeg zout toe en laat de bouillon nog 10 minuten staan. Zeef de bouillon.


Op dit grondrecept zijn talloze variaties mogelijk. Men kan, als er verse tomaten zijn, een paar tomaten laten meetrekken en anders een blikje tomatenpuree gebruiken.
Uien, selderijknol e.d. geven altijd een bijzonder pittige smaak en mogen eigenlijk nooit ontbreken. Bieslook, pimento's e.d. zijn evenmin te versmaden.
Kleine hoeveelheden oud-Hollandse tuinkruiden (basilicum, thijm, bonenkruid, majoraan) maken een totaal andere smaak aan bouillon. Wees er zuinig mee, de smaak is gauw overheersend.
Voor liefhebbers kan een beetje knoflook af en toe geen kwaad (er zijn tenslotte altijd nog chlorophyl-tabletten om de onaangename gevolgen te neutraliseren)
Wie soepen graag een goede smaak wil geven en steeds wat anders hebben wil, die moet zorgen voor een voorraadje verse of versgedroogde tuinkruiden, wat knoflookpoeder, zout en biergistpoeder (dit laatste voor het geven van een extra vleessmaakje)

't Is dus eigenlijk een recept voor groentebouillon. Ik heb nog niet eerder spinazie gebruikt voor het trekken van een bouillon en ben er wel nieuwsgierig naar geworden. Als extra toevoeging gebruikte ik nog een steeltje prei, wat dragon, rozemarijn, oregano, venkelzaden, gekneusd korianderzaad en 2 jeneverbessen met 2 laurierblaadjes. Het heeft nog niet echt gevroren, gelukkig kon ik de tuinkruiden nog uit m'n moestuin plukken. Maar gedroogde kruiden voldoen natuurlijk ook.

Het duurde ca. 45 minuten tot het water aan de kook kwam, dan 30 minuten zachtjes laten trekken. Zout erbij, even laten afkoelen en zeven. In anderhalf uur kun je zo'n bouillonnetje trekken. Het (koel) bewaren ervan, laat de smaken nog beter inwerken, lijkt me. 'k Heb wat ruimte gemaakt in de koelkast, tussen m'n andere potjes met brouwsels staan sinds vanmiddag ook een pot "Hauser"-bouillon.

Reacties

Populaire posts