Tetterode


Van de dames Bunk zijn er 3 receptenboeken bewaard gebleven. Aan de hand van de persoonlijke notities lukte het te achterhalen wie de eigenaresses zijn geweest. Het eerste ketelkoekrecept kwam uit de pen van Wilhelmina, de moeder van 'Jo' en 'Jet'. Gisteravond bladerde ik door het boek van haar schoonzus Gesina, geschreven vanaf 1865, te Amsterdam. Het kookboek van Gesina Bunk bevat veel ingestoken kaarten en briefjes. Zoals bijvoorbeeld deze briefkaart, met een recept en 'n adieu van nicht 'Jo' Bunk.

Gesina trouwde in 1865 met Nicolaas Tetterode. De naam Tetterode was - en is misschien nog wel - bekend in Amsterdam. Vader Nicolaas richtte een eigen onderneming, de Lettergieterij Tetterode, op. De zaken gingen goed en door overnames kon de lettergieterij steeds verder uitgroeien. In het jaar 1866 vestigde het familiebedrijf Tetterode zich in Amsterdam, aan de Bloemgracht. Het gezin van Nicolaas en Gesina woonde er vlakbij, aan de Keizersgracht. Aan de verschillende namen uit het kookboek te zien, hadden de Tetterodes er een actief sociaal leven. Blijkbaar werd er over en weer bij elkaar gedineerd en was er een levendige uitwisseling van recepten. De rol van de echtgenotes in welgestelde Amsterdamse gezinnen was buiten het gezin en de huishouding niet groot. Pas wanneer Aletta Jacobs in 1872 de deuren voor veel vrouwen opent en toegang krijgt tot de universiteit, komt het feminisme langzaam in beweging. In 1917 krijgen vrouwen -eerst nog passief-  stemrecht en komt de emancipatie echt op gang. De lettergieterij van de Tetterodes floreert, tot in de eerste helft van de 20e eeuw. Nicolaas staat als werkgever goed bekend. Hij richt bijvoorbeeld voor de kinderen van zijn personeelsleden openbare speelplaatsen op, wat erg nieuw was in die tijd.

bron:http://woonwerkpandtetterode.nl

Halverwege het kookboek van Gesina, vermoedelijk zo rond 1880, komt er nog een ketelkoekrecept tevoorschijn. Eentje waar Gesina zelf erg over te spreken is:

Ketelkoek volgens K Bruinesse van de Vondelstraat:
2 pond meel, 8 eijeren, alléén tarwemeel, krenten, sucade en rozijnen, een klont boter in het meel doen. Heerlijke ketelkoek is dit, gelijk aan een tulband. Vooral de gest niet vergeten.

Tja, en hoe je een ketelkoek moet maken, vanzelfsprekend weet iedere huisvrouw het, dat behoeft geen uitleg...!

Reacties

Populaire posts