Russische Catherine



Het is een zwaar en lijvig kookboek, het Kook- en Huishoudboek, geschreven door de 10 beste Nederlandse restaurantkoks uit het begin van de 20e eeuw. Uitgegeven in 3 delen. Om de kosten te spreiden, kon je intekenen voor katernen en deze achteraf laten inbinden in luxueuze banden.

Dit kookboek is opgezet aan de hand van verschillende menu's, zoals bijvoorbeeld het Déjeuner (ontbijt), Luncheon, Souper (lichte avondmaaltijd) en Diner. Afgewisseld met Huishoudelijke en Dagelijkse menu's. En dan nog een menu voor een Soirée et Bal, een Déjeuner dinatoir pour Mariage en een Kerstmis Menu. De titels van de gerechten zijn steeds Frans, maar voor de onnozele halzen zoals ik, is er achterin ook een Hollandsche bladwijzer opgenomen. Behalve zeer decadente en voor de thuiskok bewerkelijke recepten, staan er ook eenvoudige en smaakvolle klassiekers in. De opmaak is een belangrijk aspect in deze menu's, de illustraties laten geweldige pronkstukken zien, zeer verfijnd en gedetailleerd.

Om te beginnen koos ik een klassiek gerechtje, vrij onbekend volgens mij. Ik had deze ingrediënten op één na allemaal in huis. Op smaak brengen met enkele summiere aanwijzingen, julienne snijden... voor een hobbykok leek me het een leuke start. Dit is het recept:

Salade Bagration
(salade van fransche selderij, artisjokbodems, kippenvleesch en macaroni, 
aangemaakt met tomaten en mayonnaise-saus)

Snijd wat fransche selderij en artisjokbodems aan julienne en zet ze in marinade van olie, azijn en witten wijn. Snijd wat borstvleesch van kip aan julienne en wat gare macaroni aan stukjes van 5 c.M. lang. Maak de gesneden kip en macaroni met mayonnaise en tomaten-saus aan en voeg er daarna de gemarineerde groente bij. Doe de salade in een saladebak en garneer de oppervlakte met truffel, ham, gehakte dooier en wit van harde eieren en gehakte peterselie.

In plaats van truffel (niet standaard in mijn kastje) gebruikte ik een lekkere truffelmayonaise die ik wel in huis had. Hoe eenvoudig eigenlijk, het is een geweldige combinatie van smaken! Het bewijst maar weer eens hoe belangrijk de kwaliteit van ingrediënten is. Gebruik ook goede kwaliteit olie, azijn en (zelfgemaakte) mayonaise! Ik garneerde de salade nog met wat geroosterde, fijngehakte walnoot. 


Salade Bagration is genoemd naar Catherine Skavronskaya, ze was een beeldschone Russische prinses. Haar vader, keizer Paul I, had haar uitgehuwelijkt aan generaal prins Pyotr Bagration om hem te bedanken voor zijn prestaties. De prinses vond hem echter oerlelijk en besloot door Europa te gaan reizen. Prinses Bagration hield er extravagante levenswijze met veel liefdesaffaires op na. Ze kreeg de bijnaam 'de naakte dame' vanwege haar doorschijnende, strakke japonnen. Ze was een slimme dame, want ze opereerde tegelijkertijd als Russische spionne en briefde de plannen van het  leger van Napoleon door naar haar vaderland. Haar echtgenoot Pyotr overleed tijdens haar verblijf in het buitenland. Catherine hertrouwde met een Engelse diplomaat, maar was ook hem ontrouw. Ze stierf op 87-jarige leeftijd en is begraven in Venetië. Tijdens haar verblijf in Wenen had zij de bekende kok Antonin Carême in haar keuken.

(bron plaat Catherine: www.wikiart.org)


Reacties

Populaire posts