Kruidcake uit de wonderpan




De eerste week van de zomervakantie startte met tropische temperaturen. Wat is het heerlijk om even niets te moeten en rustig aan te kunnen doen. Lekker weg in eigen land, of nog verder.. het kan allemaal. Wat een luxe, zeker wanneer je bedenkt dat dit pas in de jaren '60 van de vorige eeuw voor iedere Nederlander mogelijk werd. Na de tweede Wereldoorlog brak er eindelijk een periode aan van toenemende welvaart. Er kwam bovenop het betaalde verlof een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden met dit extraatje het zich voor het eerst permitteren om op vakantie te gaan. Werkgevers hadden er belang bij dat het personeel uitgerust terugkwam aan het eind van de zomer. Om die reden wordt het vakantiegeld nog steeds in één keer, meestal in mei, uitbetaald. In de jaren '60 begon men er massaal op uit te trekken: op de fiets, met de tent, met vouwwagen of caravan, al naar gelang de behoefte en de grootte van het budget.
De term 'bermtoerisme' is in deze tijd ontstaan. Wegrestaurants waren er in deze jaren nauwelijks. Vakantiegangers sleepten hun hele hebben-en-houwen mee, klapten stoelen en tafel uit om een pauze te nemen langs de snelweg. Zeer zelfvoorzienend: thermoskan en campingservies, primusstelletje... voor veel mensen nog steeds de ultieme vorm van ontspanning.


Een attribuut wat ook wel gebruikt wordt op de camping is de wonderpan. Met deze mini-oven kun je zonder elektriciteit warme broodjes bakken, een gemakkelijke cake maken, en zelfs lasagne als je wilt. In de zomer gebruik ik 'm thuis ook best vaak, het scheelt behoorlijk qua warmte wanneer je geen oven hoeft aan te steken. Uit het foldertje 'Lekkernijen uit de Edy wonderklok' komt dit gemakkelijk recept voor ontbijtkoek. Wanneer je, net als ik, een klein weegschaaltje hebt, kun je 't op de camping maken. Je kunt de droge ingrediënten thuis ook alvast mengen en in een afgesloten bakje meenemen tot gebruik.


Het recept in het foldertje heeft enkele, met pen bijgeschreven verbeteringen: extra bloem, plus 'n ei en boter. Dit draagt zeker bij aan de smaak, ik nam ze er bij over:

Ontbijtkoek
250 gr bloem, 3 theel. bakpoeder, ca 5 theel. speculaaskruiden, zout, 200 gr bruine basterdsuiker, ca 2 1/2 dl half melk/half water, 1 ei, 75 gr boter

Zeef de bloem met bakpoeder, kruiden en zout, druk de kluitjes uit de suiker en roer de bloem en suiker zeer goed door elkaar. Voeg zoveel vocht toe tot het deeg dik vloeibaar is (puddingdikte). Breng het direct over in de vorm en bak het 1 1/2 uur op de spaarstand van de gasvlam of sterk getemperde petroleumwarmte. Bewaar de koek tenminste 24 uur in de broodtrommel voor het aansnijden, omdat koek dan de goede smaak heeft.

Qua smaak en textuur lijkt deze koek nog het meest op 'n kruidcake. Ik gebruikte de aangegeven 2 1/2 dl vocht helemaal, het maakt de kruidcake lekker smeuïg. En, inderdaad: na één dag zijn de smaken er nog beter ingetrokken. Een blijvertje, dit recept... zo eenvoudig ook; 't kan eigenlijk niet mislukken!

Update: de 75 gr boter kan prima vervangen worden door 75 ml olie
De cake wordt nog smeuïger door karnemelk ipv melk te gebruiken plus een klein snufje baksoda 


Ps: Een wonderpan kun je nog wel eens op de kop tikken in een kringloopwinkel of op rommelmarkten. Ze zijn ook nieuw verkrijgbaar, bijvoorbeeld via www.dewonderpan.nl




Reacties

Populaire posts