Appel crumble cake


We zijn er hier thuis allemaal erg gek op: de combinatie van appel en kruimeldeeg. Het is een nog niet zo’n hele oude Britse uitvinding uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer er in deze periode voedselschaarste heerst, is het voor de huisvrouw woekeren met ingrediënten en zaak om deze zo zuinig mogelijk te gebruiken. Suiker kwam als eerste op de bon, gevolgd door bloem, boter, eieren. Om deeg te besparen strooide men een crumble van bijvoorbeeld havermout over de vulling. De crunchy bite is echter zo’n geslaagde tegenhanger van de zachte vulling dat het ook na de oorlog populair bleef. Het waaide over en in Nederland zijn kruimeltaarten en -cakes nog steeds erg populair.

Ook onze Oosterburen kennen traditioneel kruimelgebak: Streuselkuchen. Het verschil zit ‘m in de verhoudingen. De Duits/Poolse verhouding is meestal: 1 deel suiker, 1 deel boter en 2 delen meel. De Engelse/Amerikaanse crumble is zoeter, korreliger. De verhouding is hier 3 delen suiker, 1 deel boter, 2 delen meel. Het meel kun je (deels) vervangen door havermout, of andere graanvlokken.

Specerijen als kaneel, gemberpoeder en/of kardemom doen het goed in een kruimeldeeg. Het traditionele recept wat mijn favoriet is, luidt als volgt:

Appel-crumble-cake

Voor kruimeldeeg: 60 gram bloem, 75 tot 90 gram bruine basterd, 30 gram boter, snufje zout, evt. snufje kardemom
Voor vulling: 3 grote, zure appels, citroensap, ca. 1 eetl. koekkruiden
Voor cake: 4 eieren, 180 gram witte basterd, 200 gram boter, 200 gram zelfrijzend bakmeel, snufje zout, scheutje vanille-essence.

Maak van de ingrediënten met je vingertoppen een kruimeldeeg, zet aan de kant. 
Schil de appels, snijdt ze in dunne schijfjes. Besprenkel met citroensap en voeg koekkruiden naar smaak toe (ca. halve - hele eetlepel). Roer de appelschijfjes om, zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
Bekleed een bakvorm met bakpapier, voor een lage plaatkoek is formaat van ca. 24 x 35 cm zeer geschikt. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak een luchtig cakebeslag: smelt de boter in een steelpannetje, laat van het vuur iets afkoelen. Zeef het bakmeel met het snufje zout. Doe de suiker en de eieren in beslagkom en klop dit zeer lang (minimaal 10 minuten) tot een bleke, dikke massa. Het makkelijkst gaat dit in een beslagkom die au-bain-marie tot ca. 30 °C verwarmd is.  Druppel al kloppende de boter door het beslag. Voeg ook de vanilleessence toe. Spatel tenslotte het bakmeel er voorzichtig doorheen.

Schenk het beslag in de vorm, verdeel er de appelschijfjes over en tenslotte de kruimels. Bak de plaatcake in 50 - 55 minuten lichtbruin en gaar. Laat afkoelen en snijdt de cake dan in gelijkmatige stukken.

Reacties

Populaire posts