Borstplaat


Sinterklaas betekent in de keuken: pepernoten, speculaas en suikergoed. Bij deze echt Nederlandse traditie hoort natuurlijk borstplaat. In 'Lekkernijen voor de Decembermaand' (uitgave Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad) wordt deze lekkernij voor de Sinterklaastijd als eerste genoemd. Borstplaat dankt zijn naam aan de tijd dat men aan suiker geneeskrachtige eigenschappen toeschreef. Het zou goed zijn bij klachten aan de blaas, nieren en bij borstpijn. In de 17e eeuw was suiker bijzonder kostbaar en lang niet voor iedereen betaalbaar. Ik schreef er hier al eens over. Suikergoed kwam alleen op tafel bij feestelijke gelegenheden. En dat is tot halverwege de 20e eeuw in veel gezinnen zo gebleven. De prachtige etalage van de banketbakker, vol kunstwerkjes van chocolade en suikerwerk, had in november al grote aantrekkingskracht op ieder kind. In museum De oude Bakkerij in Medemblik is een vaste tentoonstelling van dit bijzondere en mooie suikergoed te bezichtigen.

(Museum de Oude Bakkerij Medemblik )

Er zijn verschillende recepten voor borstplaat. In 'De Kookgids voor de Huisvrouw' (1936) wordt gesproken van grofweg 4 soorten: 'Poedersuikerborstplaat', 'Suikerborstplaat' (van gekookte suiker), 'Fondantborstplaat' en 'Roomborstplaat'.

Van de roomborstplaat vond ik onderstaand recept, in een kookschrift. Een overgeschreven recept van een radiokookles, op 3 november 1935. Dhr. P.J Kers was Neerlands eerste radiokok. Hij begon in 1927 bij de AVRO en maakte in 1935 een overstap naar de VARA. Hij moedigde huisvrouwen aan de recepten ‘mee te schrijven’ tijdens z’n programma. Er kwamen radio-kookboeken uit en dhr. Kers onderhield ook schriftelijke conversaties met zijn luisteraars. Het bleek een gat in de markt, vele huisvrouwen zaten aandachtig naast de radio te pennen. De Voedingsraad geeft in haar decemberfolder nog de volgende wijze raad: 'Voor wie niet gewend is geregeld lekkernijen te maken, kost dit gezellige werkje wel even tijd. Bedenk van te voren goed of U er de tijd voor hebt, anders zit u straks warm en moe van al het gejaag om klaar te komen in de familiekring, zodat U een domper op de feestvreugde zet.' Een goede reden om vandaag maar alvast aan de slag te gaan, of niet?


Zachte Borstplaat
200 gram basterdsuiker, 300 gram witte suiker, 20 gram boter, 1 dl melk, 1 pakje vanillesuiker of smaak naar verkiezing
Zet in een steelpan alle ingredienten op een zacht vuur, totdat de suiker geheel gesmolten is. Laat de stroop daarna 10 minuten zacht koken. Neem de pan van het vuur en roer tot de stroop juist vloeibaar en ondoorzichtig is. Giet de suikerpap in met boter besmeerde vormen op vetvrij papier. Laat het geheel hard worden, en daarna zet men de ringen rechtop waardoor men ze er gemakkelijker uit kan nemen.




Reacties

Populaire posts