Poffert en Kerst

Poffert eten een traditie met Kerst? Persoonlijk had ik er nog niet eerder van gehoord. In de 19e eeuw was het eten van poffert, ketelkoek, dikkoek of poddik voor veel mensen een feestje. In Twente bijvoorbeeld. Op feestelijke dagen werd het gegeten met worst, spek en een saus van melk, spekvet en stroop. Worst en spek kwam bij arbeidersgezinnen niet dagelijks op tafel en het was daarom echt smullen geblazen! Het kon rijzen en zachtjes koken terwijl men eerst naar de kerk en later bij familie op bezoek ging. Op Urk kon je dikkoek ook bij de bakker bestellen en door al het gedroogde fruit bleef het lekker lang mals.

Een ander familielid van poffert is natuurlijk de traditionele Christmas Pudding. Deze Engelse boiled pudding is een voorouder van puddingen die later in Europa hun intrede deden. In de winter was men aangewezen op lang houdbare ingrediënten zoals: gedroogde vruchten, (nier)vet, eieren en meel. 'Wie wat bewaard die heeft wat' gold zeker voor ingrediënten die op smaak moesten komen, zoals fruit op sterke drank, gerookt en gedroogd vlees etc. Christmas Pudding heeft enkele weken nodig om op smaak te komen. Op Stir-up Sunday, de laatste zondag voor Advent, wordt er met het beslag maken begonnen. Volgens de traditie heeft dit beslag dertien ingrediënten als symbool voor Jezus en de twaalf discipelen.


Misschien volgend jaar eens een Christmas Pudding proberen... Vanmiddag aan de slag met poffert en rood fruit, als nagerecht. Ik paste het basisrecept iets aan en gebruikte:

  400 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram amandelmeel, 200 gram rozijnen, 75 gram krenten en 75 gram cranberries , 2 eetlepels honing, 3 eieren en krap 500 ml melk, snufje zout. 

De bereidingswijze is hetzelfde: 
Laat de vruchten ca 10 minuten wellen in warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Breng vast een grote pan met water aan de kook om de poffert straks au-bain-marie te garen. Vet de poffertrommel in met boter, bestuif met bloem of paneermeel. Schep door de droogedepte vruchten een lepel bloem of bakmeel, dit voorkomt het zakken van het fruit. Klop de eieren los, voeg de melk erbij en de honing zout. Schenk dit mengsel al roerende bij het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel, zodat je een stevig, glad beslag krijgt. Voeg de krenten, rozijnen en cranberries toe. Schenk het beslag in de trommel, doe het deksel erop en zet de trommel voorzichtig in het waterbad. Sluit de pan met een deksel. De trommel moet voor minimaal 80% onder water staan. Laat de poffert zachtjes garen in ca. 2 uur. De poffert is klaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt en ook de bovenkant lichtbruin en gaar is.


Serveer dunne plakjes, 't is machtig - en met vers rood fruit, zoals bessen en frambozen. Een lekkere saus kun je eenvoudig maken van viervruchtenjam
Voor een jamsaus 4 a 5 eetlepels jam met 3 dl water verdunnen, met ca. 1 eetlepel aangemengd aardappelmeel binden.

Reacties

Populaire posts